Konverteringsgrad

Vad är konverteringsgrad?

Konverteringsgrad är relationen mellan det totala antalet besök och de besök som resulterade i att ett av dina omvandlingsmål uppfylldes.

Så definieras det i alla fall i Google Analytics som är det vanligaste webbanalysverktyget. Andra verktyg kan ha andra sätt att mäta konverteringsgrad. Om du är osäker på om du ska mäta på ”Users” eller ”Sessions” i Google Analytics, kan vi meddela att det inte är så enkelt, så vi skrev en hel post om ämnet: Users vs. Sessions – Kolla rätt konverteringsgrad = undvik fel på upp till 85 %

Det verkar ganska straightforward eller hur? Ändå finns det vissa detaljer som kan vara värda att tänka på när bestämt dig att öka konverteringsgraden på din hemsida.

Konverteringsgraden mäter både nya och återkommande besökare

Standardinställningen i Google Analytics innebär att man mäter konverteringsgraden för ALL trafik, både nya och återkommande besökare.

Detta är helt relevant för tex e-handlare. Även om kunden redan handlat en gång, så vill man ju ha fler köp från den kunden.

Ett mjukvaruföretag som säljer abonnemang kan däremot ha som konverteringsmål att omvandla besökaren en enda gång –  att få den att starta ett abonnemang. Säg dessutom att företaget har login till tjänsten på samma sajt. Då kommer ofta den mesta trafiken bara handla om besökare som ska logga in.

I det här läget är det bättre att mäta konverteringsgraden som andelen av de NYA besöken som resulterade i en konvertering.

Genomsnitt ljuger

För att bättre förstå din konverteringsgrad måste du särskilja olika trafikkällor och titta på dem var för sig.

Du kan ha svindyra Adwordsklick som konverterar jättebra och en displaykampanj som ger massor med besökare men få konverteringar. Om du blandar dessa i din analys, blir det pannkaka av alltihop.

Konverteringsgrad för nystartade sajter

Ett fenomen vi sett många gånger är att man startar en sajt, har lite beta-kunder, test-kampanjer m.m. Så gör man lite förbättringar och putsar till sin konverteringsgrad. Kanske använder man den konverteringsgraden för att räkna fram sitt business case.

Så kommer dagen för den stora lanseringen. Nu kör vi – Håll tummarna!

MEN

Konverteringsgraden sjunker som en sten och alla kliar sig i huvudet och undrar hur det kunde bli så?!

Det man måste inse är att användarna i den första fasen har en helt annan ”user intent” än de besökare som kommer sedan. De första kunderna är de som verkligen ansträngt sig för att hitta just det erbjudandet. Eller så är det partners, vänner etc som alla vill testa och hjälpa till.

Vad beror ökad konverteringsgrad på?

Att öka konverteringsgraden är ett vanligt mål bland sajter. Men dra inte för stora slutsatser av varken en försämrad eller ökad konverteringsgrad. En ökad konverteringsgrad kan absolut vara resultatet av hårt arbete. Konverteringsgraden kan även svänga mycket beroende på hur trafiken utvecklas, vilka erbjudanden konkurrenter kommer med och liknande.

Vilken också är en anledning till att man inte ska testa olika sidalternativ efter varandra, utan istället testa dem samtidigt, i ett riktigt uppsatt A/B-test.

Metoden som optimerat åt Telia, ICA, Spotify…

Vi har tagit fram en metod för konverteringsoptimering som vi använt i över 500 projekt.

Jag vill se metoden
Conversionista is open for business in The Netherlands.
Conversionista is open for business in The Netherlands. Read more.